Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS)
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS – Irritable Bağırsak Sendromu), bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu ortaya çıkan yapısal bir hastalıktır. Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon olarakta bilinir. Toplumun yaklaşık %15’ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri:
● Bulantı
● Şişlik
● İshal
● Kabızlık
● Karın ağrıları
● Dışkı kıvamında değişkenlik
● Dışkılama sıklığında değişiklik
● Dışkı çıkışında anormallik
● Dışkı ile birlikte sümük ya da mukus olması
IBS belirtileri kişinin ne yediğine, ne kadar yediğine, duygusal durumuna, kadınlardaki menstrüasyon dönemine göre değişir. Bu nedenle IBS hastalarının hangi şikâyetlerinin hangi durumlarda arttığını iyi bir şekilde gözlemlemesi ve kaydetmesi önemlidir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedenleri:
Bağırsak kaslarında normal olmayan kasılmalar: Bağırsak duvarı, kas katmanları ile kaplıdır. Bu kaslar, yiyecekleri sindirim kanalından geçirirken kasılırlar. Bu kasılmalar esnasında fazla adetli kasılma ve/veya uzun süreli kasılmalar olursa; şikinlik, ishal ve gaz oluşmasına sebep olabilir. Kasılmalar zayıf gerçekleşirse yiyecek geçişleri yavaşlar, sert ve kuru dışkılama ile sonuçlanabilir.
Sinir sisteminin etkileri: Sindirim sisteminde bulunan sinirlerdeki anormallikler, karın gaz veya dışkıya bağlı olarak gerildiğinde normalden daha büyük bir rahatsızlığa neden olabilir.
Bağırsak iltihaplanması: Bağırsaklarında normalden fazla sayıda bağışıklık sistemi hücresi bulunan kişilerde, aşırı bağışıklık sistem tepkisi oluşabilir, bu durum iltihaplanmaya neden olarak ağrı ve ishale sebebiyet verir.
Yararlı bakteri sayısında değişiklik: Bağırsaklarda bulunan ve sağlığınızda önemli rol oynayan yararlı bakterilere Mikroflora denilmektedir. Yapılan çalışmalarda, IBS vakalarında mikroflora bozulmaları saptanmıştır.
Ağır enfeksiyon: Virüs ve/veya bakterilerin sebep olduğu şiddetli ishal patlamalarından sonra IBS vakaları yaşanabilir. Bunun yanında bakteri florasının dengesi bozulduğunda bağırsaklarda görülen fazla bakteri üremesi de buna sebep olabilir.